Onze afzuigsystemen hanteren verschillende manieren van inschakeling. De DM-120/160/200 zijn standaard uitgerust met een aan/uit schakelaar op de voorzijde, in combinatie met een mogelijkheid tot schakelen met een extern potentiaal contact. Met andere woorden, het is mogelijk om een bewerkingsmachine mee te laten schakelen met de afzuiging.
Dit kan heel letterlijk genomen worden. Via een simpel maakcontact (NO) op de bewerkingsmachine, bij voorkeur op het relais van de aandrijfmotor, kan elke machine dienen als aansturing voor de afzuiging. De meeste bewerkingsmachines zijn hier tegenwoordig op voorbereid. Let hierbij alleen wel op de frequentie van inschakelen. Wanneer dit gedaan wordt bij een afkortzaag, dan loopt men het risico dat de motorbeveiligingsschakelaar van de ventilatormotor uit veiligheid zich uitschakelt. Dit komt omdat de motor door het vele schakelen te warm wordt.
Frequente inschakeling komt veel voor en is op meerdere manieren op te lossen. Vanaf de DM-250 en hoger wordt de afzuiging standaard voorzien van een nalooptimer. Hiermee is het mogelijk de afzuiging langer na te laten draaien dan dat de bewerkingsmachine in bedrijf is. Standaard hanteren we 5 minuten. Wordt de bewerkingsmachine binnen 5 minuten weer gebruikt, dan reset de nalooptimer en begint de cyclus opnieuw. Op deze manier worden de vele inschakelingen voorkomen en dit is beter voor het systeem. Naast te veel inschakelingen voorkomt dit ook het overvloedige reinigen van de filterslangen (na uitschakelen) wat slijtage van de reinigingsmotor en filterslangen aanzienlijk verminderd.
Vanaf de DM-250 bieden we naast de aan/uit schakelaar op de voorzijde en het potentiaal vrije contact ook de mogelijkheid om de afzuiginstallatie te starten met een afstandsbediening. Op deze manier kan men de machine bij de werkbank starten en stoppen. Ook kunnen er meerdere afstandsbedieningen bij dit systeem geleverd worden waarbij de gebruiker op meerdere locaties de afzuiginstallatie kan starten.
Een andere optie is om gebruik te maken van een stroommeetrelais, wel of niet in combinatie met een schuifbesturing. Deze manier van werken wordt in Duitsland uitsluitend toegepast. Hierbij worden stroommeetspoelen aangesloten op de voeding van de bewerkingsmachines in de werkplaats. Hetzij bij de bewerkingsmachines of bijvoorbeeld in de onderverdeelinrichting van het pand. Wanneer een spoel een stroomopname van een willekeurige bewerkingsmachine detecteert, zal het stroommeetrelais de afzuiginstallatie starten. Ook zal bij een schuifbesturing, de juiste elektro-pneumatische schuif geopend worden die bij de bewerkingsmachine hoort. Op deze manier hoeft de gebruiker niet langer na te denken over de afzuiging, maar zal deze vol automatisch werken, inclusief de nalooptimer. Ook zal, bij gebruik van schuifbesturing, de klep open blijven en pas sluiten nadat de ventilator is gestopt. Dit is erg belangrijk bij de afzuiginstallaties van tegenwoordig. De negatieve druk die deze systemen kunnen opwekken kan bij een volledig gesloten leidingnet leiden tot schade op de lange termijn en moet dan ook voorkomen worden. Dit wordt met een schuifbesturing automatisch geregeld. Het nadeel van dit systeem zijn de hogere installatiekosten omdat er gewerkt moet worden met elektro-pneumatische schuiven en er moeten van alle machines en schuiven kabels naar de besturing getrokken worden.
Verder is het mogelijk om verschillende schakelingen toe te voegen aan het systeem. Wilt u de ventilatoren verdelen over verschillende machines? Het is mogelijk door maar een deel van de ventilatoren in te schakelen. Of wilt u gebruik maken van een capaciteitsregeling met behulp van frequentieregelaars? Of denkt u na over een niveaumeting in de unit of silo?
Wij staan klaar om een systeem te leveren welke past bij uw behoeftes.
De keuze voor een afzuiginstallatie met frequentieregelaar met onderdrukmeting hangt af van eigenlijk maar één vraag, heb ik altijd de maximale capaciteit nodig van de afzuiginstallatie of varieert deze?
Want varieert de capaciteit, dan kan de inzet van een frequentieregelaar veel energie en dus kosten besparen, wat ten goede komt van het klimaat en uw portemonnee.
Een capaciteitsregeling zorgt ervoor dat de onderdruk van de unit constant blijft ongeacht het gevraagde debiet. Gebruikt u één bewerkingsmachine? Dan past het systeem het toerental van de ventilator naar beneden aan totdat de gewenste druk en bijbehorende capaciteit is bereikt. Wordt er vervolgens door een collega een 2ebewerkingsmachine gestart, dan zal het ventilator toerental toenemen tot opnieuw de ingestelde druk en juiste capaciteit.
Juist die daling in toerental is wat de energiebesparing mogelijk maakt. Bij ventilatoren is de vuistregel dat een vermindering van het toerental met 10% een reductie in energieverbruik oplevert van 30%, vermindert het toerental met 20%, dan worden de energiekosten gehalveerd.
Naast de energiebesparing spelen nog een aantal andere factoren mee. De veroudering van de filterslangen zal langzamer gaan omdat er niet altijd gebruikt wordt gemaakt van het maximale debiet en dus de zal de filterbelasting lager zijn. U vermijd de opstartpiek die gepaard gaat met het belast aanlopen van een zware elektromotor, dit is vooral interessant wanneer gewerkt wordt in panden met een kleinere spanningsvoorziening. Er is minder onderhoud nodig omdat de constructie minder zwaar belast wordt, iets wat de levensduur ook ten goede komt. De frequentieregelaar monitort de elektromotor en zichzelf en zal eerder alarm slaan bij ongeregeldheden voordat grotere schade ontstaat. Als laatste zullen ook de werkomstandigheden verbeteren omdat zowel het geluid bij de machines als bij de afzuiging gereduceerd wordt terwijl het gevraagde debiet altijd correct zal zijn.
Kortom, heeft u een werkplaats waarbij het debiet veel schommelt, dan wordt het erg interessant om hiervoor te kiezen.